beter
een accountant die vooruitkijkt,
zodat ik met een goede blik op de toekomst kan
ondernemen.

beter
een accountant die vooruitkijkt,
zodat ik met een goede blik op de toekomst kan
ondernemen.

LinkedIn
WhatsApp

Zoveel eigenaren, zoveel meningen…

Een interview over serieuze business en plezier

Met de toevoeging van Van IJk accountants aan het consortium Beter Ondernemen en Ladrie Accountancy breekt een nieuwe tijd aan. Een goed moment om te kijken hoe de drie heren aan het roer denken over uiteenlopende zaken. Zijn Laurens Driesser, Mervin Haans en Joost van IJk het vaak eens of is er sprake van verschillende inzichten (die elkaar versterken)? We leggen ze 12 stellingen en keuzes voor die ze in een ‘split second’ moeten beantwoorden.

Keuze: Risico’s nemen of op safe spelen

Het is meteen twee tegen één. Mervin (CFO in het mkb) tegen Laurens en Joost (de accountants). Laurens: “Ik ben een wat veiligere jongen. De risico’s zijn altijd gecalculeerd. Ik zal nooit zomaar all-in gaan.” Dat is volgens Joost ook accountants-eigen. “Hoewel deze keuze wel erg zwart-wit is. Helemaal safe is het ook nooit, want als ondernemer neem je sowieso altijd risico’s. Maar wel graag weloverwogen!” Mervin koos meteen ‘Risico’s nemen’. “No risk, no fun. Je moet altijd risico’s nemen om vooruit te komen. Het is net als met voetballen, een tikkie terug is verre van een doelpunt, maar wel risicoloos.” Laurens lacht: “Dat ligt eraan wie je keeper is!” En zo komt NAC Breda meteen alweer om de hoek kijken…

Stelling: Een bedrijf starten in crisistijd maakt je sterker

Hier zijn de heren het duidelijk over eens. Mervin antwoordt met een volmondig ‘Nee’. Laurens vult aan: “Het maakt je wel creatiever, maar niet sterker. Het punt is dat als het goed gaat, iedereen ondernemer kan worden. Dat hebben we duidelijk gezien tijdens de coronapandemie. Je hebt ondernemers en mensen die toevallig een onderneming zijn gestart. Die laatste groep overkomt zo’n crisis en gaan bij de pakken neerzitten, terwijl de ondernemers het ook overkomt maar die weten altijd wel ergens nog een ander vaatje aan te boren.” Mervin vult aan: “Dat zit in je of niet. Toch zijn er ook ondernemingen die gewoon pech hebben. Dan kan je creatief zijn, maar blijft het lastig. Een crisis maakt je niet sterker, maar kan je wel zwakker maken.”

Volgens Joost zijn er altijd uitdagingen, maar in crisistijd zijn dit andere uitdagingen dan normaal. “Zelf ben ik vijf jaar geleden voor mezelf begonnen en dat heeft me wel rijker gemaakt.” Laurens: “Jaha, als het goed gaat!” Maar Joost doelt niet op inkomsten, maar op ervaringen. “Dat heeft mij als persoon rijker gemaakt. Het ondernemerschap heeft me veranderd. Ik ben wat vrijer geworden. Als accountant word je opgeleid als risicomijdend en detecterend. Een ondernemer is dat niet.”

Keuze: Vooruitkijken of terugkijken

Meteen driemaal ‘Vooruitkijken’… Mervin: “Terugkijken doe je om te ontdekken wat er goed ging en wat er beter kan. Dat doe je om te leren, maar vooruitkijken betekent plannen.” Daar sluit Joost zich helemaal bij aan. “Het verleden kun je niet veranderen. Vanuit onze professie kijken we wel vaak terug, maar als persoon zeg ik; ervaring meenemen en door.” De keuze doet Laurens denken aan een computerspel dat hij vroeger altijd speelde. “Command & Conquer. Daarin werd een quote gebruikt. He who controls the past, commands the future. Als je grip hebt op het verleden, kun je de toekomst sturen. Ik vond dat toen al een stoere uitspraak en toen was ik nog niet eens met het vak bezig!”

Keuze: Kat of hond

CFO in het mkb of accountant, het maakt niet uit. We zitten hier duidelijk bij team Hond. Mervin: “Ik ben opgegroeid met een hond en we hebben zelf een hond, een zwarte labrador, Nala is haar naam. Het is heerlijk; als je thuiskomt is ze altijd zo blij!” Laurens zucht: “Voor mij hoeft het eigenlijk beide niet. Een hond moet naar buiten, ook als het regent. De kinderen weigeren dan en dan weet ik wel weer wie het mag doen. Maar wellicht is een grote overkapping aan het huis een goede oplossing.” Mervin reageert meteen: “Nee joh, lekker naar buiten. Dat is goed voor je.” Joost is heel duidelijk. “We hadden vroeger thuis een hond, maar met ons drukke leven nu, is dat alleen maar zielig voor zo’n beestje.”

Stelling: Cash tekort heeft een ondernemer aan zichzelf te wijten

Deze stelling maakt een flinke discussie los. Volgens Mervin heeft een ondernemer een cash tekort niet aan zichzelf te wijten. Volgens Laurens wel en Joost antwoordt met ‘vaak wel ja’. Laurens: “Het is toch kwestie van goed plannen?!” Mervin: “Cash tekort kan je ook overkomen.” Laurens: “Dan klopt je onderneming niet.” Mervin: “Je kan ook pech hebben. Je kan veel goede dingen doen, maar iets te weinig klanten hebben. Daardoor word je te afhankelijk en als die klanten dan even niet betalen, dan is dat meteen een probleem. Een Financieel Business Partner kan hierin wel begeleiding bieden. Door inzicht weet je in ieder geval hoeveel cash je nodig hebt, maar je moet natuurlijk wel die omzet en marges draaien die je zegt dat je draait. Als je altijd cash tekort hebt, dan moet je kijken of je businessmodel wel klopt. En dat bedoel jij, toch Laurens?!”

En dat is het geval. “Je business runnen op maar een paar klanten is nooit een goed idee. Toen ik net begon had ik ook cash tekort, maar toen klopte het businessmodel niet en dan moet je bijsturen,” aldus Laurens. Joost vult nog aan: “Het is goed om je debiteurenbeheer goed op orde te hebben. Afspraken met afnemers moet je borgen. Als je bijvoorbeeld materialen meteen moet afrekenen, dan is het slim om een voorschot te vragen aan je klant. Als je dat niet neerlegt bij je klant, dan ligt het dus wel echt aan jezelf.”

Keuze: Eenmanszaak of BV

Hoewel ze eerst allemaal wat anders roepen, komen ze uiteindelijk toch op één lijn. Mervin en Joost kiezen voor BV. Joost: “Minder risico. Ik blijf toch een accountant hè?!” Volgens Laurens hoeft het ene het andere niet uit te sluiten. “Als we kijken naar de risico’s dan kiezen we vaak voor een BV, maar als we fiscaal oriënterend kijken dan prefereert de eenmanszaak. Welke rechtsvorm je het beste kan kiezen, hangt af van wat voor soort dienstverlener je bent en in welke fase je zit met je bedrijf. Een eenmanszaak met partners is bijvoorbeeld niet handig en op een gegeven moment komen er zoveel risico’s bij kijken dat je dat privé niet meer wilt dragen. Maar er zijn fiscale constructies mogelijk waarin je zowel een eenmanszaak als een BV kunt hebben en het beste van twee werelden kan pikken.” Mervin: “Ik hoop dat het fiscaal niet aantrekkelijk is om een eenmanszaak te hebben, want als dat niet het geval is, betekent dat dat je goede winst en omzet draait.” Na even over en weer pingpongen komen de heren eruit. Het omslagpunt hiervoor ligt tussen de 1,5 en 2 ton.

Keuze: Krant online of krant op papier

Papier! Dat is duidelijk voor de drie heren. Wel met allemaal hun eigen reden. Het is fijn om iets vast te houden (Mervin). Een krant kun je uitleggen (Joost). En Laurens zegt: “Papier pak je sneller. Het ligt in de weg, waardoor je het pakt. Op je telefoon zitten zoveel andere nutteloze zaken en dan verdwijnt de krant tussen alle nutteloosheid.” Mervin spant wel de kroon met het aantal kranten die hij leest. “Hoewel ik wel steeds vaker op m’n telefoon pushberichten ontvang. Als je die dan leest gaat dat wel ten koste van de gewone krant, maar papier leest lekkerder. Het Financieel Dagblad hebben we op kantoor. Thuis heb ik NRC Handelsblad en op zaterdag ontvangen ook BN De Stem.” Laurens reageert: “Zoveel kranten?! Je moet natuurlijk iedere dag die kattenbak van jou vullen?” “Welke kattenbak?!,” vraagt Mervin. Laurens: “Voor die hond! Dan hoef je niet naar buiten.”

Stelling: Met belastingvoordelen moet je het onderste uit de kan halen

Mervin en Laurens zijn nogal stellig; nee, is hun antwoord. Laurens: “Je gaat niet hemel en aarde bewegen en extra geld erin te stoppen om een kleine belastingkorting te bedingen. Soms is het ook moeilijk uitlegbaar, dan krijg je later discussies, waar je dan weer wakker van ligt.” Joost ziet dat een beetje anders. “Niks moet, maar het is wel een leuke uitdaging. Voordat je er echt mee aan de slag gaat, moet je een inschatting maken. Maar als het voordelig is, kun je het wellicht ook voor andere klanten inzetten. Het is wel zaak dat de baten tegen de kosten opwegen.” Met dat laatste zijn Laurens en Mervin het zeker eens. “Uiteindelijk draait de maatschappij ook verder door belastingen, dus ik heb er zelf geen moeite mee om belasting te betalen. Het is echter wel mijn taak om voor onze klanten goede afwegingen te maken en te adviseren, de voordelen en de bijkomende kosten voorleggen,” vult Laurens aan.

Keuze: Veel of weinig personeel

Laurens: “Weinig.” Mervin: “Genoeg.” Joost: “Weer twee uitersten. Ik zou zeggen voldoende kwalitatieve mensen. Als ze niet presteren, dan heb je er niks aan. Heb je te weinig mensen, dan moet je teveel zelf doen, haha. Maar ja, hoe meer mensen, hoe meer taken er ook bijkomen. Lastig…”

Mervin: “Personeel vind ik een lelijk woord. Ik heb het liever over collega’s.” Laurens reageert grappend: “Poppetjes dan?!” Daar krijgt Mervin helemaal vlekken van in z’n nek. Laurens: “Het liefste heb ik zo weinig mogelijk mensen in dienst om de taken goed uit te kunnen voeren. Je zit niet te wachten op teveel personeel en het moet ook zeker geen target zijn.” Mervin: “Ik wil geen personeel, ik wil leuke collega’s om mee samen te werken en leuke dingen te doen. Het is niet belangrijk hoeveel dat er zijn. Plezier is belangrijker. Het is gezelliger om samen leuke dingen te doen dan alleen.”

Stelling (met alle respect): Het stoffige imago van accountants klopt

Laurens antwoordt meteen: “Ja…” Mervin begint te lachen. “Laurens is accountant, dus ik durf hem hierin niet tegen te spreken.” Volgens Joost klopt de stelling niet. “Ik vind mezelf niet stoffig, maar er zijn zeker wel stoffige accountants.” Laurens: “Het imago komt doordat we vaak nutteloze dingen vragen, waar niemand op zit te wachten. Soms moeten we het vragen omdat het wordt opgelegd vanuit de branchevereniging of toezichthouder. Maar soms vragen we het ook omdat we het zo oh zo belangrijk vinden. We moeten ervoor waken dat we geen ‘Chef Bonnekes’ worden, want dat zijn we graag. En daar zit een ondernemer niet op te wachten. Je moet toegevoegde waarde leveren.”

Denkend aan de geldtelmachine die hij voor z’n verjaardag heeft gekregen, zegt hij: “Maar ik gebruik het ook wel bij pitches. Dan zeg ik, ‘ik ben die saaie accountant’. En zeg nou zelf; wie heeft er nu in hemelsnaam geldtelmachine?! Ik vind dat vet!”

Keuze: Bier of wijn

Plezier is belangrijk voor het team. Met regelmaat worden er leuke activiteiten ondernomen en naar goed Brabants gebruik hoort daar altijd eten en drinken bij. Het gevolg: ze kennen elkaar op dat gebied bijna beter dan zichzelf… Laurens reageert als eerste: “Bier!” Mervin en Joost blijven even stil. Joost: “Lastige vraag! Ik lust graag een biertje, maar een lekker wijntje drink ik ook vaak.” Laurens: “Met jouw achternaam zou ik wel wijn verwachten… Eikenhouten vaten…” Mervin blijft het antwoord vooralsnog schuldig, waarop Laurens zegt: “Jij bent een wijner! Als jij moet kiezen tussen een bier- of een wijnpakket, weet ik zeker dat jij wijn kiest.” Mervin: “Niet per se. Goede biertjes vind ik ook lekker, maar geen pils.” Laurens begint te lachen: “Doe mij maar gewoon simpel bier. Geen prietpraat. Ik heb altijd de pech met speciaal bier dat ie vies is. En als accountant blijf je toch risicomijdend hè?!”

Stelling: Samen een bedrijf starten was de beste beslissing van m’n leven

‘Nee’, klinkt het in koor. Mervin: “De beste beslissing klinkt zo definitief. Ik ben heel gelukkig met mijn vrouw en kinderen en dat is mijn beste beslissing.” Daar zijn Joost en Laurens het mee eens. “Familie is ook veel belangrijker. Hoewel ons bedrijf zeker ook van groot belang is. We hebben een grote verantwoordelijkheid naar onze teamleden en klanten. Toch is dat geen grote opgave, want we vinden ons werk meer dan leuk,” aldus Laurens. “En samen zijn we verder gekomen dan ieder alleen. Dat is wel het geval.” Mervin: “Absoluut! En nu zetten we de volgende stap!”

LinkedIn
WhatsApp