beter

ondernemen met ENGNR..

ENGNR. staat voor engineer, wat meteen ook de doelgroep weergeeft van dit uitzendbureau. ENGNR. verbindt de maakindustrie met ambitieus midden en hoogkader technisch personeel aan bedrijven die vooruit willen. Door middel van excessieve begeleiding van buitenlandse professionals wordt ervoor gezorgd dat zij het beste uit zichzelf halen en bedrijven kunnen rekenen op de beste mensen op de juiste plek. ENGNR. levert vooral mensen in de metaal- en constructiebouw, maar ook op het gebied van engineering, logistiek, techniek en automotive.

“De combinatie van professioneel en informeel zijn, is de kracht van Beter Ondernemen”

Met zijn dertig jaar gaat Koen Verraes lekker, zoals dat heet. In nog geen twee jaar tijd groeide zijn uitzendbureau ENGNR. uit van een eenmanszaak tot een kantoor met twintig man, waarvan zes in de nevenvestiging in Polen en maar liefst 150 mensen via ENGNR. aan het werk. Met de financial business partners van Beter Ondernemen werkt hij vooral nieuwe plannen en langgekoesterde wensen uit. “Zij vragen eerst; wat is je ambitie? Daarna wordt er gekeken op welke manier we dat kunnen realiseren.”

Een grote wens van Koen is altijd geweest om te investeren in vastgoed. Onlangs heeft hij in één maand vijf huizen gekocht. “Dit heeft deels met ENGNR. te maken, om mensen goed te huisvesten en verder te kunnen groeien, maar het was iets wat ik altijd al wilde ondernemen. Mervin Haans van Beter Ondernemen heeft bekeken of het strategisch slim was. Wat we konden besteden om verder te groeien. Zeker als uitzendbureau is het belangrijk om de juiste beslissing te maken, aangezien de cashflow bij dit soort bedrijven anders in elkaar zit, immers moet je de salarissen voorfinancieren. Uiteindelijk was Mervin heel duidelijk; je moet het gewoon doen. Als hij dat zegt geeft dat een zeker gevoel.”

Verhuren
Inmiddels is de eigenaar van ENGNR. vijf panden rijker. In eerste instantie worden deze verhuurd aan de arbeidsmigranten die via ENGNR. in Nederland aan het werk gaan, want ENGNR. is geen gewoon uitzendbureau, volgens Koen. “We leveren geen Nederlandstalige arbeidskrachten. Onze mensen komen uit heel Europa en daar regelen we alles voor, van de benodigde documenten tot huisvesting. En ja, dat zijn arbeidsmigranten, maar dat vind ik geen fijn woord. Mensen denken dan altijd aan tomatenplukkers. Hoewel daar niks mis mee is, want dat werk moet ook gedaan worden. Wij leveren echter geen ‘handjes’, maar mensen met technische skills die een serieuze studie hebben afgerond. Ik spreek liever van buitenlandse professionals. Hoewel we in het begin bedrijven echt moesten overtuigen, zijn ze nu blij dat we mensen met de juiste expertise kunnen leveren.”

Met het runnen van een uitzendbureau is ook een flinke financiële administratie gemoeid. Laurens Driesser is al vanaf het begin de accountant van ENGNR. Koen: “Er gaat geen week voorbij dat we elkaar niet spreken. Naast de afwikkeling van de financiële kant van mijn bedrijf, is hij een echte financial business partner. Laurens geeft mij altijd advies en aangezien we allebei heel anders denken over ondernemen, levert dat interessante gesprekken op. Hij kan het op zo’n manier verwoorden dat ik ondanks onze verschillen denk; daar zit wat in.”

Ambities
Via Laurens kwam Koen automatisch op het Beter Ondernemen-spoor en is met financial business partner Mervin verder ingegaan op vragen zoals ‘waar staat je bedrijf?’ en ‘waar wil je heen?’ “Eén keer per maand is Mervin bij ons op kantoor. Strategische zaken bespreekt hij met mij en de financiële zaken pakt hij met mijn collega op. Echter is dat niet het enige contact. We bellen vaak. Soms met een snelle vraag of een korte update. Mervin is als persoon ook heel geïnteresseerd. Dat past goed bij ENGNR. Beter Ondernemen is professioneel, maar tegelijkertijd ook informeel. Dat maakt dat je sneller zaken bespreekt, dan je met de gemiddelde financial business partner zou doen.”

Inmiddels is ENGNR. verhuisd. De locatie in Ossendrecht was te klein geworden. Ook met deze verhuizing is er een wens van Koen in vervulling gegaan; het bedrijf is nu gevestigd op Breda Airport. “We huren hier een pand, aangezien er geen pand beschikbaar was om te kopen . Dat is echter nog wel een doel, om in 2026/2027 een eigen pand te hebben. Eén ding weet ik zeker: ook dan mogen de financial business partners van Beter Ondernemen mij weer ondersteunen om de juiste keuze te maken.”

Drie gouden tips als je wilt investeren

  1. Maak een liquiditeitsprognose. Hierbij kijk je niet alleen hoe je er nu voor staat, maar ook naar de verwachtingen voor het komende jaar en wellicht ook naar de jaren daarna. Houd hierbij rekening dat een investering ook moet worden gefinancierd. Dit kost geld, dus neem dit mee in de liquiditeitsprognose.
  2. Schrijf een business case, waarbij je uitgaat van een best case, worst case en normal case scenario. Vergeet hierbij niet de Netto Contante Waarde methode, want je hebt altijd te maken met inflatie. Een business case is de beste manier om een investeerder te overtuigen van jouw goede plannen.
  3. Blijf monitoren, ook als de financiering en investering rond zijn. Een investering wil je terugverdienen. Door te monitoren zie je of je op schema ligt en maakt dat je in goede of minder goede gevallen kunt bijsturen.