Liever samen dan alleen

Liever samen dan alleen

LinkedIn
WhatsApp

Een interview over de keuze om partner te worden van een gevestigd bedrijf

Beter Ondernemen heeft er een vierde partner bij! Vanaf 1 januari 2024 staat ook Sjef Goetstouwers (48) aan het roer van deze financiële dienstverlener. Het is een nieuw hoofdstuk in het leven van Sjef. Geboren op een boerderij leek zijn toekomst uitgestippeld, maar hij besloot anders; hij wilde het bedrijfsleven in. “Ik ben een cijferaar en rolde als vanzelf de accountancy in.”

Sjef ontdekte tijdens zijn loopbaan zowel grote als kleine bedrijven, waaronder Van Oers, Deloitte, Witlox VCS, Flynth en BDO, maar het zelfstandig ondernemerschap bleek toch met de paplepel ingegoten. “Hoewel ieder bedrijf en elke functie uitdagend was op een eigen manier, wilde ik ergens heen waar ik partner kon worden.”

Sjef ontmoette Mervin Haans bij de business club van NAC Breda. “Ik kende hem nog van de controllers opleiding van Nijenrode Business Universiteit. Op dat moment werkte ik bij BDO en dat was toch meer gericht op corporate, terwijl mijn netwerk meer focust op het mkb. Ik wil meer doen dan alleen de jaarrekening in orde maken. Bij Beter Ondernemen hebben we veel aandacht voor onze klanten en richten we ons meer op advies. Dat is precies wat ik wilde.”

Wonende in Etten-Leur met zijn vrouw en dochter maakt Sjef een echte Brabander. Maar heeft hij nog meer overeenkomsten met de andere drie partners Mervin Haans, Laurens Driesser en Joost van IJk? Tijd om in navolging van het interview met deze heren, ook Sjef een aantal lastige stellingen en pittige keuzes voor te leggen…

Stelling: Met ouders die ondernemer zijn, heb je een voorsprong als je voor jezelf begint

“Ja, dat denk ik wel,” antwoordt Sjef meteen. “Als boerenzoon heb ik gezien wat het betekent om een eigen onderneming te hebben. Alles draait om het bedrijf en daar kun je altijd mee bezig zijn. Nu is een boerenbedrijf geen standaard onderneming. Zo ontbreekt er bijvoorbeeld een management, dus als jouw ouders een bedrijf hebben met een management, kun je denk ik nog meer leren op jonge leeftijd. Maar ik heb wel altijd gezien dat mijn ouders doordachte keuzes maakten. Ook heb ik geleerd om ergens voor te gaan, maar tegelijkertijd af te kaderen en balans te creëren. Uiteindelijk moet je in je eigen leven zelf die balans vinden, maar mijn ouders hebben mij wel meegegeven dat er meer in het leven is dan werk alleen, doordat bij hen alles om het bedrijf draaide.”

Keuze: Zelf starten vanaf nul of instappen bij een gevestigd bedrijf?

Daar moet Sjef even over nadenken… “Zelf ben ik natuurlijk in een bestaand Beter Ondernemen gestapt, maar ik ben inmiddels ook wat verder in mijn leven. Als ik op een veel jongere leeftijd ondernemer was geworden, had ik denk ik wel vanaf nul willen beginnen. Maar inmiddels heb ik meer verantwoordelijkheden, zoals een gezin. Daarbij telt ook mee dat ik het gewoon leuker vindt om samen te werken aan een hoger doel, dan alles in mijn eentje te doen. Dat heeft overigens ook voordelen, want ik weet inmiddels wat ik wel en niet leuk vindt. Als je samenwerkt, kun je elkaars krachten benutten. Ik ben van mening dat iedereen even belangrijk is in een onderneming. Of je nu als eerste de administratie bijwerkt, of aan het einde de jaarrekening met een klant doorspreekt en advies geeft; alles is even belangrijk!”

Stelling: Om een goede coach te zijn, moet je zelf een paar keer onderuit zijn gegaan

“Zeker! Als je zelf meerdere malen bent gestruikeld op het professionele vlak, dan wil je ook graag coachen, om andere mensen te behoeden. Zelf vind ik het leuk om collega’s te begeleiden. Ik put uit mijn eigen ervaring om het team verder te laten groeien. Overigens heeft iedereen binnen een bedrijf een coachende rol. Iedereen heeft wel iemand onder of naast zich en als je daar ook een connectie mee hebt, dan gaat dat coachen vanzelf. Daarom is het ook goed dat Beter Ondernemen vier totaal verschillende partners heeft. Iedereen komt wel ergens terecht, omdat die klik er is.”

Keuze: Zaken veranderen of alles hetzelfde houden?

Geen lastige keuze voor Sjef. “Veranderen!” Terugkijkend op zijn carrière tot nu toe, zegt hij: “Waar het dynamisch was, had ik het ‘t meeste naar mijn zin. Dat wil overigens niet zeggen dat ik per se voorop moet lopen. Liever kijk ik eerst iets aan en opper dan om zaken te veranderen. Het leuke is dat we bij Beter Ondernemen deze stappen met z’n vieren zetten. We bespreken ontwikkelingen in de markt en bedenken samen hoe we daarop kunnen inspringen. Vier weten er meer dan één en we kunnen het beste idee doorzetten. Dat geldt ook voor interne zaken. Ook al helpen we ondernemers beter ondernemen, zelf zijn we ook ondernemers, dus we zitten niet stil. Als je nooit iets wilt veranderen, ben je geen echte ondernemer.”

Stelling: De beste beslissingen neem je op gevoel

“Ja, je moet altijd naar je eerste gevoel luisteren, want vaak is dat de beste keuze. Dat maakt echter niet dat je niet meer rationeel moet blijven nadenken. Zelf had ik twee gesprekken met de heren van Beter Ondernemen gevoerd. Het gevoel was en bleef goed, maar toen heb ik niet meteen een keuze gemaakt. Ik heb het daarna geanalyseerd; wat wil ik in de toekomst? Wat betekent het voor mijn rol en werkzaamheden? Ondernemers doen overigens veel op gevoel, maar ik geef altijd het advies; luister naar je eerste gevoel, analyseer en bekritiseer en luister dan nog een keer naar je gevoel. Meestal maak je dan de beste keuzes.”

Keuze: Accountancy of advies?

Als AA Accountant zou je verwachten dat Sjef voor de eerste keuze gaat, maar niets is minder waar. “Ik kies toch liever voor de rol van adviseur. Compliance komt later wel. Ik stimuleer ondernemers graag om naar de toekomst te kijken. Waar wil je heen als ondernemer? Wat zijn je uitdagingen? Waar word je blij van? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen plus de cijfers van de onderneming kunnen we dan een plan maken. Als adviseur vind ik dat we ook een zorgplicht hebben naar onze klanten toe. Zo bespreek ik bijvoorbeeld onderwerpen als duurzaamheid. Hoe kun je als bedrijf beter omgaan met het milieu en dat mensen voor jou blijven kiezen? Dat zijn zaken waar we niet mee kunnen wachten. Hetzelfde geldt voor het nadenken over bedrijfsoverdracht of verkoop van de onderneming, pensioenopbouw en gevaren als cybercriminaliteit en nog veel meer.”

Stelling: Samen sta je sterker dan alleen

“Daar geloof ik zeker in,” zegt Sjef meteen. Zelf is hij steeds meer een teamspeler geworden, hoewel hij eerder overstapte van voetbal naar fitness. “Vroeger wilde ik liever mijn eigen ding doen, zeker toen ik voelde dat ik steeds beter werd in mijn werk. Nu zie ik dat anders. Vroeger lag ook de focus meer op wat er niet goed ging. Tegenwoordig kijk ik liever naar wat iemand of ikzelf wel heel goed kan. Op die manier kun je energie in de juiste zaken steken. Het is ook veel leuker om dingen te doen waar je goed in bent, dan waar je minder goed of zelfs slecht in bent. Die mindere dingen mag je wel ontwikkelen, maar in mijn ogen kun je beter focussen op waar je goed in bent en daar nog beter in te worden.”

Keuze: Bier of wijn

Als ondernemer in Brabant is dit een grote ‘levensvraag’ en die beantwoordt Sjef dan ook zonder moeite. “Wijn! Ik heb een hekel aan bier, hoewel een Corona of Desperados er nog wel ingaat. Het liefste drink ik overigens een Baco (Bacardi Cola Zero).”

Picture of Sjef Goetstouwers

Sjef Goetstouwers

AA Accountant

LinkedIn
WhatsApp