Toegevoegde waarde leveren, daar gaat Max voor

Toegevoegde waarde leveren, daar gaat Max voor

LinkedIn
WhatsApp

Een interview over starten met een eerste baan

Max Brooijmans (25) is geboren en getogen in Roosendaal en vertrok rond zijn 20ste naar Rotterdam voor zijn studie aan de Hogeschool Rotterdam. Toen de coronapandemie bleef aanhouden, besloot hij zijn kamer van 9 m2 te verruilen voor Breda. “Terug naar de regio en een mooie plek om stage te lopen.” Max is een groot muziekliefhebber, gaat graag naar concerten en festivals. Ook houdt hij van sporten en sport kijken. Officieel is hij een PSV-supporter. “Maar NAC Breda komt op een steady tweede plaats,” voegt hij er snel toe. “Dit jaar ben ik nog maar één keer naar PSV geweest en al negen keer naar NAC. Superleuk om daar met het Beter Ondernemen team naartoe te gaan.”

Zijn functie als Jr. Financial Business Partner bij Beter Ondernemen is zijn eerste echte baan. Max bleef na zijn stage hangen en kwam op 1 maart 2023 in vaste dienst. Een mooi moment om deze Financial Controller in de dop wat lastige stellingen en pittige keuzes voor te leggen…

Keuze: School of werken

“Werken,” antwoordt Max volmondig. “Ik leer het vak liever in de praktijk, maar bij mijn opleiding Finance & Control, beter bekend als het ‘oude’ Bedrijfseconomie, hadden we maar twee stages. Wat me tegenstond aan school, was dat het op school blijft bij oefenen. Je moet iets oplossen wat al duizend leerlingen voor jou hebben gedaan. Bij Beter Ondernemen heb ik het gevoel dat ik meer waarde kan toevoegen. Daardoor ben ik voor honderd procent gemotiveerd.”

Het voltooien van zijn studie noemt hij ‘een beetje een worsteling’, maar hij kijkt wel met plezier terug op het studentenleven. “Maar ja, dat heeft niks met mijn studie te maken. In het vierde jaar hadden we gelukkig niet veel les en konden we ons richten op de stages. De eerste stage heb ik bij de KMA gedaan. Dat was vooral gericht op procesmanagement. Aangezien het een andere rechtsvorm betrof en geen commerciële onderneming is, moet je anders denken. Dat was goed om te zien en een ervaring die ik bij me houd. Mijn tweede stage bij Beter Ondernemen was een bewuste keuze. Ik wilde graag ook de commerciële kant ervaren. Afgelopen september ben ik gestart en niet meer weggegaan!”

Stelling: Zo’n eerste baan valt niet mee

Max kijkt bedenkelijk. “Ik denk dat dat waar is, maar ik ben natuurlijk nog niet zo lang full time aan de slag. Natuurlijk ben je met zo’n veertig uur werken in de week minder vrij en moet je er altijd staan. Dat laatste zorgt denk ik voor de meeste druk. Nu ik werk merk ik dat ik mezelf meer druk opleg. Dat is het grote verschil met school; ik ben voor mijn gevoel nu echt aan de weg aan het timmeren. Daardoor ben ik gemotiveerd en scherp. Ik wil me graag bewijzen, ook naar Mervin Haans, Laurens Driesser en Joost van IJk toe natuurlijk. Hoewel zij niks bij mij neerleggen wat ik niet aankan. Ze zeggen altijd; als jij iets verkeerd doet, dan hebben wij het niet goed uitgelegd. Dat is zeker een geruststelling; ik mag een foutje maken. Dat maakt Beter Ondernemen een hele fijne werkgever.”

Keuze: Brainstormen met de klant of de cijfers induiken

Opnieuw een dilemma, volgens de Financial Controller in de dop… Toch kiest Max voor ‘sparren met de klant’. “Heel eerlijk, dat heb ik nog niet veel gedaan. Ik ben bij de basis begonnen. Dus administratie, maandafsluitingen en schuldenposities in kaart brengen. Hiermee bieden we ondernemers in -en overzicht, waarna we samen met de klant kunnen bespreken hoe de organisatie ervoor staat en welke acties wenselijk zijn, niet alleen als het minder gaat, maar juist ook als het goed gaat. Als ik nu verbeterpunten zie, dan leg ik die voor. Als je ziet dat jouw aanpak resultaat heeft, geeft dat veel voldoening en is de klant blij. Daar doen we het allemaal voor!”

Stelling: Op een dag wil ik mijn eigen bedrijf opzetten

“Ja, dat lijkt me heel gaaf. Ons vakgebied is heel geschikt om op interim basis te doen, zoals de aanpak van Beter Ondernemen. Maar het kan ook als ZZP’er of met iemand anders. Mijn lange termijnplanning is om nu veel ervaring op te doen. Ik probeer veel van Mervin, Laurens en Joost te leren. Te ontdekken wat werkt en niet werkt. Zo is Mervin heel positief ingesteld en straalt dat uit op alle collega’s. Dan denk ik; hoe doet hij dat? En kan ik dat gebruiken, nu en later? Ik kijk zeker bij ze af,” zegt Max lachend.

Ook de persoonlijkheidstest die het team van Beter Ondernemen onlangs heeft gedaan, is een goed voorbeeld volgens hem van iets wat hij meeneemt. “Bij iedereen kwamen de top 5 eigenschappen naar boven en werd er gekeken naar ieders talenten. Ook kwam er aan de orde hoe het team bij elkaar past en waar iedereen wel en geen energie van krijgt. We konden heel open praten. Op deze manier investeren in je werknemers, is volgens mij echt waardevol.”

Stelling: Een betere start dan bij Beter Ondernemen kan ik me niet wensen

“Eens! Absoluut. Ik ben heel blij dat ik hier stage mocht lopen. Het was de eerste keer dat ik echt ‘in de keuken’ kon kijken. Ze wilden graag dat ik bleef en dat wilde ik ook graag. De rest is geschiedenis, haha. Ik kan hier nog veel leren en Mervin, Laurens en Joost willen overal over meedenken. Wil ik een studie volgen? Ben ik gelukkig in de interim opdracht die ik nu drie dagen in de week doe? Ik kan mijn eigen pad kiezen en dat voelt goed. En het wordt alleen maar beter. Binnenkort gaan we met Beter Ondernemen verhuizen. Nog dichterbij mijn huis, in een mooi pand middenin de stad.”

Picture of Max Brooijmans

Max Brooijmans

Jr. Financial Business Partner

LinkedIn
WhatsApp