beter
een accountant die vooruitkijkt,
zodat ik met een goede blik op de toekomst kan
ondernemen.

beter
een accountant die vooruitkijkt,
zodat ik met een goede blik op de toekomst kan
ondernemen.

LinkedIn
WhatsApp

3 manieren om het vertrouwen van een financier te winnen

Met financieren zeg je eigenlijk; ik heb geld nodig. Dat betekent dat jij als ondernemer het niet op de plank hebt liggen en dus afhankelijk bent van een externe partij zoals een bank of aandeelhouder. Hoe pak je dat aan? De Financial Business Partners van Beter Ondernemen weten raad! Eigenlijk is het heel simpel. Kies de juiste partij en win het vertrouwen, want dat is bij financieren eigenlijk het belangrijkste.

Vertrouwen winnen. Waarom dit zo belangrijk is? Omdat het bij financiering twee kanten op kan, hoewel de opzet veel op investeren lijkt. Echter gaat het bij investeren meestal om een positief plan, om meer te verdienen of minder kosten te maken. Bij financieren kan het ook gaan om een vorm van investeren, bijvoorbeeld het uitbreiden van het bedrijf of de marketing goed opzetten. Maar de reden van de financiering kan ook zijn dat de resultaten tegenvallen. Of denk aan cash tekort, dat je het vakantiegeld hebt uitbetaald en nu een liquiditeitsprobleem hebt. Dan heb je snel – en vaak tijdelijk – krediet nodig. Hoe pakken we dat aan?

Net als bij investeren moet er een plan worden uitgewerkt en moet het geleende geld worden terugverdiend. Maar nog meer dan bij een investering gaat het bij financiering om de grote vraag; is de ondernemer in staat om de rente en de aflossing te betalen? Nu zijn er veel verschillende manieren om aan financiering te komen. Bij de volgende voorbeelden gaan we ervan uit dat we te maken hebben met een externe partij. Met de volgende drie stappen en de hulp van jouw Financial Business Partner toon jij als ondernemer aan dat je in staat bent om te voldoen aan de rente en aflossing verplichting en dat je betrouwbaar bent!

1/ Betrouwbare persoon

Hoe gek het ook klinkt, een financier kijkt niet als eerste naar de cijfers, maar naar de persoon achter de onderneming. Kan de ‘vent in de tent’ (of dame natuurlijk!) de onderneming ook echt draaiende houden? Hierbij gaat het vooral om kennis en kunde van het management, trackrecord en toekomstplannen, maar ook over hoe je jezelf presenteert en hoe zeker je bent van je zaak. De Financial Business Partners van Beter Ondernemen zijn gewend om dit soort trajecten te begeleiden en hebben de nodige tips & tricks.

Wel maak je het jezelf als ondernemer een stuk makkelijker als je een financieringspartner kiest die bij je past. Hoewel Beter Ondernemen niet optreedt als tussenpersoon, kunnen onze Financial Business Partners jou wel met de juiste tussenpersonen in contact brengen. Komen we zo nog op terug!

2/ De onderneming

En dan toch door naar het cijfergedeelte. Financiers willen graag weten hoe gezond de onderneming is en wat de reden voor de geldvraag is. Gaat het om een ongezonde onderneming, of is er sprake van een tegenvaller? De huidige situatie met de corona pandemie is een goed voorbeeld van dat laatste. Veel bedrijven kloppen (terecht) aan bij hun bank met de vraag of de aflossing kan worden opgeschort. Ondanks een duidelijke reden blijft het zaak om voor een financier alles op een rijtje te zetten. Zo maak je samen met je Financial Business Partner inzichtelijk hoe sterk het eigen vermogen en/of bedrijfsvermogen is en wat de verdiencapaciteit is. Uiteraard moet dit overzicht volledig, eerlijk en overzichtelijk zijn!

3/ De omgeving

Daarmee bedoelen we de omgeving in de breedste zin van het woord. Welke kansen en risico’s brengen de omgeving met zich mee? Even terug naar de corona pandemie, waar onder andere de horeca hard door is geraakt. Desondanks hebben veel ondernemingen de kans gegrepen om innovatieve plannen uit te werken en te realiseren. De pandemie kan ook opnieuw een risico vormen, want stel dat we opnieuw te maken krijgen met een lockdown, hoe ga je daar als ondernemer dan mee om? Of een ander voorbeeld: je concurrent staat te koop. Wat een kans! Maar wat doe je als er nog meer van dezelfde soort bedrijven worden gestart en jij dus net enorm hebt geïnvesteerd en een grote financiering bent aangegaan? Risico!

Niks nieuws onder de zon als we zeggen dat het bij ondernemen erop neerkomt dat je goed moet kunnen schakelen. Maar nog meer dan bij investeringen en cash tekort, zijn bij financiering de risico’s van nog groter belang. Een risicoanalyse maken kan hierbij helpen. Hoe groot zijn de risico’s en hoe kun je deze beteugelen? Laat zo’n risicoanalyse nu net een expertise zijn van onze Financial Business Partners…!

De klik moet er zijn

Naast ervoor zorgen dat de cijfers op orde zijn, de prognose klopt en het maken van een financieringsplan en risicoanalyse kan Beter Ondernemen nog verder helpen als het gaat om financiering. Voordat de geldvraag gesteld kan worden, gaat het erom dat de juiste financieringspartner wordt gekozen. Denk hier niet te lichtzinnig over!

Immers ga je met elkaar een commitment aan, wat jou als ondernemer voor langere tijd bindt aan een financieringspartner. Dan is het handig dat die partij verstand heeft van jouw business. Onze Financial Business Partners hebben dat sowieso en beschikken daarnaast over een netwerk van tussenpersonen voor financiering. Wij weten wat hun specialisme is en met welke ondernemingen ze ervaring hebben. Beter Ondernemen brengt mensen bij elkaar. En daarbij is het heel simpel; bij de ene partij voel je je beter dan bij een andere partij. Het moet dus klikken.

Het draait bij financiering dus allemaal om vertrouwen en gevoel. Tuurlijk, dat financieringsplan moet in orde zijn. Dat maakt immers duidelijk hoeveel geld er nodig is, wat jij als ondernemer zelf kan inleggen en wat het plan voor rente en aflossing wordt. Maar een financier moet in de eerste plaats vertrouwen hebben, want hoe groter het vertrouwen, des te fijner de samenwerking en mogelijk een paar tienden procent lagere rente. Alle beetjes helpen!

LinkedIn
WhatsApp